15 Μαΐ 2016

This is not a Coup (Άρης Χατζηστεφάνου): Θέτοντας τα κρίσιμα ερωτήματα, διερευνώντας τις θεμελιώδεις απαντήσεις - Εγκώμιο, 12-18 ΜαΐουΞεκινάμε υποχρεωτικά παίρνοντας τοις μετρητοίς τον τίτλο, αυτό που δηλώνει. Αφού λοιπόν δεν είναι πραξικόπημα, οφείλουμε να αποδεχτούμε το στοιχειώδες: ότι, κάπως έτσι όπως τα “λέει” το ντοκιμαντέρ λειτουργούν τα πράγματα, ή, για να το δώσουμε στη λαϊκή καθομιλουμένη “έτσι δουλεύει το σύστημα”. Ποιο σύστημα διάολε; Ποιές είναι οι εξισώσεις που το αποτελούν ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε τιμές στους αγνώστους; Ποιους αγνώστους;

Κάποια πρώτα ίχνη αναζήτησης μας προσφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ. Αντιγράφουμε από το σχετικό δελτίο τύπου τους:

“Ποιες τράπεζες επέβαλαν τη δημιουργία του ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή εκλεγμένων πρωθυπουργών και πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών; Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;”
Και τα τρία δοσμένα ίχνη, και τα τρία ερωτήματα, εμπεριέχουν βεβαιότητες που μπορούν να αμφισβητηθούν. Από την άλλη, όμως, καμιά απόπειρα αναζήτησης λύσεων ή απαντήσεων δεν εκκινεί από μηδενική βάση. Ποια λοιπόν η αναγκαία συνθήκη ώστε πράγματι τα ίχνη να λειτουργήσουν ως τέτοια, να οδηγήσουν δηλαδή στις αναγκαίες ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε κατόπιν τιμές στους αγνώστους εξισώσεις; Δύσκολη η διατύπωση της απάντησης με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνει από όλους απολύτως κατανοητή, ας πούμε ότι – και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε - η μη μηδενική βάση (εκκίνησης της απόπειρας αναζήτησης) στο ελάχιστο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει “αστυνομική βάση”. Αλλιώς: Απαγορεύονται μεν οι θεωρίες συνωμοσίας ως τρόπος κατανόησης της ζωής (και διερεύνησης των αγνώστων της), αυτό όμως στο ελάχιστο δεν σημαίνει ότι σε τούτη τη ζωή δεν γίνονται ποτέ και από κανέναν συνωμοσίες. 

  

This is not a coup: Από την Πέμπτη 12 έως την Τετάρτη 18 Μαΐου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, κάθε βράδυ έναρξη στις 21:00, σε πρώτη προβολή. Ο Άρης Χατζηστεφάνου – έχει υπογράψει ερευνητικά/ δημοσιογραφικά τα πολύ πετυχημένα και αγαπημένα εκατομμυρίων ανθρώπων ντοκιμαντέρ Debtocracy, Catastroika και Fascism Inc - παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ σε Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα, συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, με μια κουβέντα προτείνει ένα δικό του πλήρες σύστημα αναγνώρισης των κρίσιμων ερωτημάτων. Την τέταρτη δε βραδιά προβολών (Κυριακή 15 Μαΐου), μαζί με ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών – θα σας ενημερώσουμε μέσα στις δυο επόμενες μέρες – θα είναι ζωντανά παρών, συμμέτοχος της προσπάθειας του κοινού (σας θέλουμε όλους στο Εγκώμιο) να διερευνηθούν κάποιες πρώτες, θεμελιώδεις αν απαντήσεις.     

 
This is not a coup: Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, την δε επιστημονική επιμέλεια ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Η σκηνοθετική επιμέλεια και το μοντάζ είναι του Άρη Τριανταφύλλου, κάμερα και post production κάνει ο Θάνος Τσάντας, ενώ τη μουσική γράφει ο Ερμής Γεωργιάδης.

*Τα τρέιλερ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ, βρίσκονται στη διεύθυνση ThisisNotacoup.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου