10 Ιουλ 2017

Η 20η του Ιούλη έρχεται μόνο μετά την 15η του Ιούλη!
Eνώ τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα και πάλι στο Κυπριακό, ο Ε/Κ ηγέτης αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά κατώτερος των περιστάσεων.
Με απαράμιλλη αγένεια και χωρίς ίχνος διπλωματίας, ‘επέπληξε’ τον διπλωμάτη του ΟΗΕ, θυμίζοντας μας τον αλαζονικό πολιτικό των προηγούμενων δεκαετιών που εκτόξευε τασάκια σε όποιον τολμούσε να διαφωνήσει μαζί του. Ποιος θα αδικήσει μετά τον ΟΗΕ όταν θα μας αφήσει στο έλεος της μοίρας μας;

Χαρακτήρισε την πρόταση της Τουρκίας ως χειρότερη και από τη σημερινή κατάσταση. Υιοθέτησε με άλλα λόγια πλήρως τη θέση του υποτιθέμενου κέντρου ότι και η διχοτόμηση ‘παίζει’ ως επιλογή. Καλύτερα δηλαδή να μείνουν όλα τα στρατεύματα παρά να φύγουν σταδιακά. 

Αποζητά τις εγγυήσεις της ΕΕ! Της ΕΕ που εξευτέλισε και οδήγησε στην εξαθλίωση τις χώρες του νότου, που δημιούργησε μια ολόκληρη χαμένη γενιά νέων και έστησε στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων έξω από τα σύνορα της, αδιαφορώντας για το αν διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους. Αυτή η ΕΕ θα μας στηρίξει;

Το χειρότερο όμως είναι ότι η δήθεν ‘καυτή πατάτα’, οι εγγυήσεις, δεν είναι καν ζήτημα. Είναι δημιούργημα των διαδοχικών κυβερνήσεων του ΔΗΚΟ και τώρα του ΔΗΣΥ. Διότι είναι γνωστό στους πάντες (εκτός από τους πολιτικούς μας) ότι εάν η Τουρκία θέλει να εισβάλει, δεν θα την εμποδίσει ένα χαρτί που υπέγραψε. Εδώ και 43 χρόνια δεν την συγκινούν σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ που την καλούν να άρει τον στρατό κατοχής της από την Κύπρο. Θα την αποτρέψει μια τριμερής συμφωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα? Μήπως ο λόγος που εισέβαλε το 1974 ήταν γιατί η Συνθήκης της Ζυρίχης της το επέτρεπε? Η μήπως το 1974 την εμπόδισε το ότι τότε δεν διατηρούσε στρατό κατοχής στην Κύπρο?
Φαίνεται πως όλοι ξεχάσαμε τη 15 Ιουλίου 1974. Και τις αγριότητες των Ε/Κ φασιστών που προηγήθηκαν. Αυτά ήταν που οδήγησαν την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Και ανάλογα γεγονότα θα την οδηγήσουν να ξαναεπέμβει στο μέλλον, ανεξάρτητα από το τι θα λέει το έγγραφο που θα έχει υπογράψει. Αν είμαστε έτοιμοι να κτίσουμε μια ειλικρινή συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, να απομονώσουμε και να αποδυναμώσουμε τους φασίστες και να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να εισβάλει ξανά. Όχι γιατί έτσι γράφει το χαρτί  που υπέγραψε με τον Αναστασιάδη. Αλλά γιατί θα έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και δεν θα έχει πλέον ούτε λόγο ούτε και αφορμή.

Ο Αναστασιάδης όμως προτίμησε την πεπατημένη: το δρόμο που χάραξαν οι αείμνηστοι Σπύρος και Τάσσος.  Να συμπράξει με τους ακροδεξιούς, να σκοτώσει την όποια πιθανότητα συνεργασίας με τους Τ/Κ, να σέρνεται κυριολεχτικά μέχρι την Ελβετία και να προτάσσει το ‘όλα ή τίποτα’. Το ‘όλα’ όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χαρτί, όσο κι αν προσπαθεί να του προσδώσει αξία. Ενόσω συνεχίζει την πολιτική της πρόταξης αντί της προσέγγισης και της συνεργασίας με τους Τ/Κ, ενόσω επιτρέπει στον Κοτζιά να παίζει το ρόλο του προστάτη των Ε/Κ, όσο συνεργάζεται με το ΕΛΑΜ και προωθεί τον εθνικισμό στην παιδεία, το χαρτί που επιδιώκει δεν θα εξασφαλίσει τη λύση. Θα του διασφαλίσει όμως μια θέση στο πάνθεον της Ε/Κ εξουσίας, την οποίαν με τίποτε δεν προτίθεται να μοιραστεί με τους Τ/Κ. To σημαντικό είναι να κρατά τη στάμπα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έστω και διχοτομημένης!

Εν τέλει, μήπως το χαρτί που αποζητούμε δεν είναι παρά μόνο η συγκάλυψη της αλήθειας και της ευθύνης μας για την καταστροφή του 1974?

Υπογράφουν οι ΜΚΟ Συμφιλίωση, Φωνή Κυπρίων και ΙΚΜΕ.
4/7/2017
Για πληροφορίες: Κορίνα Δημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου