10 Ιουλ 2017

Άμα θέλουν «μερικοί» [και τα «ιδιαίτερα» τοπικά εκλογικά και οικονομικά τους συμφέροντα], τότε τα ευρωπαϊκά και διεθνή οικολογικά πλαίσια, αναστέλλονται και δεν ανησυχούν για τις απόψεις/κυρώσεις της ΕΕ; Μια ακόμα απόπειρα ευνοιοκρατικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας για τα αμπελοπούλια;…
«Λευκωσία: Αντιδράσεις και τριγμούς προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει στο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης αγρίων πτηνών στην Κύπρο, τη δυνατότητα νομιμοποίησης του κυνηγιού αμπελοπουλιών. Η Κυβέρνηση ετοίμασε Στρατηγικό Σχέδιο με πρωταρχικό στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης παγίδευσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις, που επιφέρει κυρίως στην πανίδα και στη βιοποικιλότητα του νησιού.

Για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, δίνεται η δυνατότητα εξέτασης και άλλων εναλλακτικών τρόπων μείωσης των επιπτώσεων στην πανίδα και στη βιοποικιλότητα, από την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών, όπως είναι η επιλεκτική θήρευση μόνο αμπελοπουλιών, κατά παρέκκλιση, κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τα όσα προνοούνται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πτηνά (2009/147/ΕΚ) όσο και στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο.»
«Σειρά χαλαρώσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων περιλαμβάνει το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην αυριανή ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής και έχει άμεση σχέση με τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών.»
Τζιαι από ότι φαίνεται εξεκίνησεν να κτυπά η καμπάνα των αμπελοπουλιών: "Η Κομισιόν ζητά ενημέρωση από τις κυπριακές αρχές σε σχέση με τον πρόσφατο νόμο που υιοθετήθηκε για την προστασία και τη θήρευση πτηνών στην Κύπρο και είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις κοινοτικές οδηγίες, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν σύμφωνα με τον αρμόδιο Εκπρόσωπο Ενρίκο Μπρίβιο." - http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/412228/komision-etoimi-na-parembei-se-schesi-me-ta-ampelopoylia
Ιδου η ανακοινωση του Bird Life για τις προσπαθειες χαλαρωσεων.
Η Κύπρος, ως μεταναστευτικός διάδρομος εκατοντάδων χιλιάδων πουλιών πέραν των 200 διαφορετικών ειδών, αλλά και ως μέρος μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας, έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα άγρια πουλιά. Οι νέες πραγματικότητες μετά τη ψήφιση συγκεκριμένων προνοιών του αμφιλεγόμενου τροποποιητικού νόμου, δυστυχώς φαίνεται να μας παίρνουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Τα πουλιά αποτελούν κοινό αγαθό στο οποίο έχουμε όλοι δικαίωμα. Και μαζί με αυτό το δικαίωμα, μοιραζόμαστε όλοι το καθήκον για την προστασία τους. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από τα υγιή οικοσυστήματα και τα πουλιά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων αυτών.
Την έντονη απογοήτευσή τους για την υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου τροποποιητικού νόμου ’Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016’ με συγκλονιστική πλειοψηφία, με 36 ψήφους υπέρ και μόνο 4 κατά (Κωστής Ευσταθίου, ΕΔΕΚ, Παύλος Μυλωνάς, ανεξάρτητος, Άννα Θεολόγου, Συμμαχία Πολιτών και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), εκφράζουν ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και το Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPAFoundation Pro Biodiversity). Θεωρούμε ότι ο τροποποιητικός νόμος θα είναι αντιπαραγωγικός για την αειφόρο διαχείριση των θηραμάτων και τη διατήρηση των άγριων πουλιών και  αναποτελεσματικός όσον αφορά την καλύτερη πάταξη της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης πουλιών.


 
Ο τροποποιητικός νόμος μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες πραγματικότητες, και συγκεκριμένα τρία ιδιαίτερα προβληματικά σημεία.

Πρώτον, με τα νέα δεδομένα παγιδευτές που χρησιμοποιούν μέχρι 72 ξόβεργα θα λαμβάνουν πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, μια ποινή η οποία, κατά την άποψή μας, δεν είναι ούτε αποτρεπτική ούτε τιμωρητική. Η ξεχωριστή (και χαλαρωτική) αυτή ρύθμιση δίνει έμμεσο μήνυμα αποποινικοποίησης των ξόβεργων στους υποστηρικτές αυτής της παράνομης πρακτικής. Ο ισχυρισμός ότι αφορά παραδοσιακή μέθοδο δεν είναι αποδεκτός βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πτηνά. Η Ισπανία καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, λόγω της χρήσης μιας παρόμοιας μεθόδου με τα ξόβεργα (
parany), πρακτικής που προσπάθησε να δικαιολογήσει ως παράδοση.
 
Δεύτερον, σε ότι αφορά την εξώδικη ρύθμιση όλων των αδικημάτων, έχουμε έντονες και βάσιμες ανησυχίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην εφαρμόζεται αποτελεσματικά και αυτό στην ουσία ισοδυναμεί με χαλάρωση της νομοθεσίας. Παλαιότερη τροποποίηση που αφορούσε την εξώδικη ρύθμιση της χρήσης ηχομιμητικών συσκευών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στις καταγγελίες και την αύξηση στη χρήση αυτών των παράνομων συσκευών.
  Έχουμε επίσης σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι θηροφύλακες θα μπορούν να επιτελούν το έργο τους χωρίς να τίθεται θέμα προσωπικής τους ασφάλειας.
 
Και τρίτο, στα εστιατόρια όπου θα σερβίρεται θήραμα αναμένεται να επικρατεί χάος, αφού θα είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος των μαγειρεμένων πουλιών που καταναλώνονται για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι θηρεύσιμο είδος και αν έχει θανατωθεί με νόμιμο μέσο. Πως θα γίνεται αυτός ο έλεγχος στα πιάτα των κυνηγών στα εστιατόρια; Και με ποιο τρόπο θα μπορούν οι αρμόδιοι να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι αφορά νόμιμο θήραμα ή όχι; Τα αμπελοπούλια και η παγίδευση παραμένουν παράνομα, αλλά με τα νέα δεδομένα, καθίσταται πολύ δύσκολο το έργο πάταξης παράνομης προσφοράς και κατανάλωσης.
   


 Υπήρξεν τζιαι κάτι θετικό: τα πρόστιμα που εκτοξευθήκαν τζιαι αφορούν μεγάλες ποσότητες, άρα το λαθρεμπόριο - http://politis.com.cy/article/psifistike-o-nomos-me-tis-chalarosis-gia-ti-thirefsi-ampelopoulion Οι ποινές δαμέ - Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι και τις €20.000 για κάθε αδίκημα για μια σειρά από αδικήματα που αφορούν τη μαζική θανάτωση και θήρευση άγριων πτηνών και θηραμάτων. Υπάρχουν επίσης αρκετές ρυθμίσεις για το πώς θα διεξάγεται πλέον το κυνήγι. - http://dialogos.com.cy/blog/ipo-to-fako-tis-komision-i-nea-nomothesia/#.WVfm8Yh97IV
Εκφραστηκόν για το θέμα των αμπελοπουλιών εν τζαι τούτον - άμαν ακούεται στη βουλή ότι τα αμπελοπούλια εν ληξιόν, εκστομίζεται που βουλευτήν που δεν είναι ο Χαμπουλλά τζιαι δεν επιδεικνύεται καμιά σοβαρότητα για το ότι το "ληξιόν" εν εκατομμύρια που εννά το πληρώσει ο λαός γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίζουνται τα θέματα στη βουλή: Η Βουλή το φέρνει απ’ εδώ, το παίρνει απ’ εκεί, κόβει, ράβει, ξηλώνει για να ευνοήσει τους λαθροθήρες αμπελοπουλιών.

Η νομοθεσία θα έπρεπε να μετονομαστεί «ο περί της προστασίας των λαθροθηρών αμπελοπουλιών νόμος».
Να γράψουμε όμως και την ατάκα που φέρεται να εκστόμισε πρώην υπουργός για να συνειδητοποιήσουμε ότι η παράνομη κατανάλωση αμπελοπουλιών έφτανε σε όλα τα στρώματα: «Άμαν φάεις πάνω από 36 αμπελοπούλια, είναι ληξιόν!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου